Doğru kullanımı “Telif Hakkı ihlali” olan ancak yaygın kullanımı “Telif Yemek” ya da “Telif Atmak” olarak türetilen kavram, dijital kanallar Müzik Dünyasının ana yer sağlayıcısı olduğundan beri gündelik hayatın da vazgeçilmez kavramlarından birisi oldu. Telif hakkı ihlali nedeniyle, youtube’a gönderilen ihlal bildirimleri sonucunda yüz milyonlarca izlenen hit müziklerin youtube’dan kaldırıldığına şahit olduk. Bu durumlarda, haklı itirazlar sonucunda videonun geri döndürülmesi de mümkün olsa da genelde şu sorular akıllarda kalıyor:
1) Youtube telif hakkının sahibini belirleyebilir mi?
2) Telif hakkının kimin olduğuna kim karar veriyor?
Youtube, bir parçası olduğu Google’ın politikalarını uyguluyor ve buna göre de “Youtube, telif hakkı sahipliğini belirleyebilir mi?” sorusunun yanıtı “Hayır” Youtube, hak sahipliği anlaşmazlıklarında aracılık yapmıyor.
Telif Atıldığında Youtube ne yapıyor?
Eksiksiz ve geçerli bir kaldırma uyarısı aldığında, kural gereği içeriği kaldırıyor. Geçerli bir itiraz aldığında da bunu, kaldırma talebinde bulunan kişiye iletiyor. Anlaşmazlık devam ettiğinde sorunun mahkemeye taşınıp taşınmayacağı taraflara bağlı oluyor. Youtube burada karar vermek istemiyor.
Youtube telif hakkının gerçek sahibini belirleyebilir mi?
Yorum Yaz